SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:42
Emekli İkramiyesinde Artış Olacak Mı? Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

2018'de başlayan bayram ikramiyesi uygulaması, emeklilere önemli bir ek gelir kapısı yarattı. Ramazan öncesinde gözler Ramazan bayramında ödenecek ikramiyelere çevrildi.

Bu yıl Ramazan Bayramı 2-4 Mayıs tarihlerine, Arefe günü de 1 Mayıs Pazar gününe denk geliyor..Bu kapsamda bayram ikramiyesi ödemelerinin Nisan'da yapılması söz konusu. Ödemeleri erkene çekme kararı alınmazsa, ikramiyenin 25-30 Nisan arasında verilmesi bekleniyor..

NE KADAR VERİLECEK?

Emeklilere bayram ikramiyesi geçen yıl bin liradan bin 100 liraya çıkarılmıştı.. Yeni artış olmazsa, Ramazan Bayramı'nda bin 100 lira ödenecek. Emekliler ikramiyede artış beklentisi taşırken, yapılacak artıştan ölüm ve sürekli iş göremezlik aylığı alanlar da aylıkları oranında yararlanacak.

Artış için 4 formül konuşuluyor:

Yüzde 36.08 olan 2021 enflasyonu oranında artırılırsa ödeme bin 496 lira 88 kuruşa çıkacak. 2 bayramda 2 bin 993 lira ödenecek.

Yüzde 36.2'lik yeniden değerleme oranında artırılırsa ikramiye bin 498 lira olacak. 2 bayramda 2 bin 996 lira verilecek..

Asgari ücret zam oranı olan yüzde 50.51 artırılırsa ikramiye bin 655 lira 61 kuruşa çıkabilecek. 2 bayramdaki toplam ödeme de 3 bin 311 liraya ulaşacak..

Bir diğer formül ise 2 bayramda asgari ücret tutarında yani 4 bin 253 lira ödeme yapılması...Bu durumda bayram başına ikramiye 2 bin 126 lira 70 kuruş olacak.

YASADA NE YAZIYOR?

Yasaya göre; ikramiyeden yararlanmak için bayramın içinde bulunduğu ayda emekli aylığının bağlanması gerekiyor. Bu nedenle sadece Nisan'da değil, Mayıs'ta emekli aylığı bağlananlar da bu yılki Ramazan Bayramı ikramiyesinden yararlanabilecek.. Bu kişiler bu yıl 2 ikramiyeyi de cebine koyacak.. Kurban Bayramı da 9-12 Temmuz tarihlerine denk geliyor.. Mayıs ayından sonra ancak Ağustos ayından önce emekli aylığı bağlananlar da Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanabilecek.. Ağustos ve sonrasında emekli aylığı bağlananlar ise ilk ikramiyelerini önümüzdeki yıl alabilecek..

0 Yorum

Yorum Yap