SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 22:11
Elektrikli otomobil pazarı yüzde 237 büyüdü Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Elektrikli otomobil satışları, Türkiye’de 2021 yılında yüzde 237.2 büyüdü. Otomotiv satışları ise son 13 yılın en kötü aralık ayını yaşadı.

Çip krizi, Türkiye’de otomotiv satışlarına fren yaptırdı. Tedarik sıkıntısı nedeniyle binek otomobil ile hafif ticari araç satışları 2021’de yüzde 4.6 gerileyerek 737 bin 350 bin adet olarak gerçekleşti. Çip problemi olmasaydı pazarın 1 milyon adedi zorlaması bekleniyordu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin(ODD) verilerine göre, oto satışları yüzde 7.9 azalarak 561 bin 853 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 7.9 büyüyerek 175 bin 497 adede ulaştı. Aralık’ta toplam pazar yüzde 40.3 azalarak 62 bin 243 adede geriledi. Son 13 yılın en kötü Aralık ayı satışları elde edildi.

elektrikli otomobil

Elektrikli otomobil sektörü

Öte yandan elektrikli otomobil satışlarında ise büyüme kaydedildi. Aralık’ta 431 adet elektrikli satılırken, oto pazarından aldığı pay yüzde 1 ile rekor seviyeye ulaştı. Elektriklilerin moda olmasında yeni modellerin gelmesi, şarj alt yapısının yavaş da olsa yaygınlaşması ve menzillerin artması etkili oldu. 2012’de ülkemizde sadece 184 elektrikli araç satılırken, bu rakam geçen yıl yüzde 358 artışla 844 adede ulaşmıştı. En çok satan Renault Zoe olarak kayıtlara geçti.

BMW iX3, Porsche Taycan, Mercedes EQC, MG ZS EV, ilk beşte yer aldılar. 2022’de Türkiye’de yollara 24 yeni elektrikli model çıkacak. Ancak son elektrik zammından sonra tüketicilerin tercihi merak konusu.

Elektrikli otomobil

Togg’un sürpriz konsepti dünya arenasında Togg, yeniliklerini ve ilklerini Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı-CES 2022’de sergiledi. Togg, CES’de sürpriz yaparak geleceğe bakışını vurgulayan ‘Transition Concept Smart Device’(Geçiş konsepti akıllı cihaz) adını verdiği konsept otomobilini tanıttı. Fastback araç, Murat Günak liderliğindeki Togg tasarım ekibi ve Pininfarina iş birliğiyle tasarlandı.

Otomobilin stil konseptinin temelini, kaslı arka tasarım ve ön farlardan başlayıp akıllı cihazın profilini güçlendirerek arkaya kadar uzayan omuz çizgisi oluşturuyor. Aydınlatmalı Togg logosu, Doğu ve Batı kültürlerinin birlikteliğini simgeliyor.

Otomobildeki ön cam, doğuştan elektrikli mimariyle uyumlu olacak şekilde neredeyse baştan tasarlanırken, jantlar Togg DNA’sına ait çok kollu stilize edilmiş lale özelliğini taşımaya devam ediyor. İç mekanda C-SUV’un tasarımına sadık bir yaklaşım izlenmesine rağmen direksiyon simidi, sportif bir tasarımla baştan yaratılmış. Orta sütunu ortadan kaldıran tasarımla kapılar kitap gibi açılıyor.

Otomobil menekşe ve çivit mavisinin karışımına çalan metalik gri renkte.Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, çip sorununun 2022’de de benzer şekilde geçeceğini öngörüyor. Yeni yatırımlar ve yeni fabrikaların açılması iletedarikte ancak 2023’te rahatlama olmasını bekliyor. Intel CEO’su Pat Gelsinger’ın çip sıkıntısının 2023’e kadar hafiflemesini beklemediğini açıklaması, işin boyutunu gösteriyor.

Kaynak : Oksijen Gazetesi

0 Yorum

Yorum Yap