• Samsun
  • Son Güncelleme 13:41
Dünyanın en iyi öğretmenlerinden Nurten Akkuş, velileri uyardı Görseli
EĞİTİM

Dünyanın en iyi öğretmenlerinden biri olan Nurten Akkuş, pandemi süreci sonrası çocukların yeni eğitim-öğretim yılına sağlıklı bir şekilde geçiş yapabilmeleri için yaz döneminin önemli olduğunu vurguladı.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Hayata geçirdiği projelerle 2018'de 'dünyadaki en iyi 10 öğretmeni' arasında gösterilip, 'küresel öğretmen' ödülüne layık görülen Salıpazarı Anaokulu Müdürü Nurten Akkuş, velilere önemli uyarılarda bulundu.

Hint asıllı iş insanı Sunny Varkey'in eğitim alanında projeler geliştirmek amacıyla kurduğu ve onursal başkanlığını ABD eski Başkanı Bill Clinton'ın üstlendiği Varkey Gems Vakfı (Varkey GEMS Foundation) tarafından 'Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi'nin 2018 yılında dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasında gösterdiği Nurten Akkuş, Kovid-19 sürecini çocukların en az zararla atlatabilmeleri için ailelere uyarılarda bulundu.


Dünyanın en iyi öğretmenlerinden Nurten Akkuş, yeni dönemde velilere önemli görevler
düştüğnü söyledi.

 ‘Ailelere psikolojik danışman desteği verdik’

Pandeminin başlamasından bu yana psikolojik danışman kanalıyla ailelerin ve çocukların bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmaları için destek olduklarını söyleyen dünyanın en iyi öğretmenlerinden Nurten Akkuş, “Şuan güzel bir noktadayız. Salgın daha da azaldı. Daha da iyi bir noktaya geleceğiz. Bir sonraki eğitim öğretim yılının en az olumsuz etkilerle başlanması bizim amacımız. Şuanda Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları açma sebeplerinden bir tanesi de bu. Haziran ayı mümkün oldukça sosyal etkinliklerin çok olduğu, çocukların eğlendiği ve okulu hep gülümseyerek hatırladığı eskisi gibi böyle bir süreç olsun. Onların zihinlerinde yüreklerinde böyle kalsın ve yeni eğitim öğretim yılına da bu şekilde devam etsin amaç da buydu” diye konuştu.

‘İki dönem karşılaştırılmalı’

Nurten Akkuş, uzaktan eğitim sürecinin devam ettiğini ancak belirli günlerde çocukların okula gelmeyi de sürdürdüğünü söyledi. “Çocuklar salgın sürecini nasıl yönetebilecekleri konusunda daha deneyimli” diyen Akkuş, “Çocuklarını mutlaka psikolojik olarak kontrol etmeleri lazım öğretmenleri ile işbirliği yapmaları lazım. Çocuklar artık öğretmenleri ile arkadaşlarıyla beraberler. Önceki okul hayatına ve şimdiki okul hayatına bakıp ikisinin karşılaştırılması lazım. Ne gibi değişimler oldu, bu nereden kaynaklı, ailelerin konuşmaları çocuk üzerinde her hangi bir etkisi oldu mu? Bu sürecin sağlıkla atlatılması için yaz dönemi de çok önemli diye düşünüyorum” diye konuştu.


Nurten Akkuş, çocukları psikolojik olarak hazırlamak gerektiğini vurguladı.

‘Korku dünyası oluşturulmamalı’

Pandemi nedeniyle çocuklar için bir korku dünyası oluşturulmaması gerektiğini dile getiren dünyanın en iyi öğretmenlerinden Akkuş, “Virüs, tehlikeli sağlığımızı tehdit eden bir unsur. Dünya genelinde etkisi altına alan bir unsur ama baktığınızda sosyal medyada internet üzerinde veya televizyonda farklı farklı haberle çocuklarımız karşılaşabilir. Çocuklarımıza bu sezdirilmeden bir süzgeçten geçirilip de verilmesi lazım. Yaşına uygun bir şekilde anlatılması lazım. Veya sosyal medyada o anda aile bir haber okuyor veya bir şeyle karşılaşıldı çocuğun yanında hemen o haberi yorumlamaması lazım. Belki o haberi siz okuyacaksınız ve unutacaksınız ama çocuk orada bir kelimeden bir anlatımdan farklı bir yorum da çıkarabilir. O yorumu çıkarmaması lazım bu süreçte ailelerin kesinlikle kullandığı kelimelere ifade ediş biçimlerine, onları yalnız bırakıp bırakmadıklarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Daha önceki süreçten çok daha iyi bir noktadayız çünkü ailelerimiz salgın sürecinde nasıl bir rol almaları gerektiği konusunda çok daha deneyimliler” dedi.

‘Evlerde ana gündem Kovid-19 olmamalı’

Evlerde ailelerin ana gündeminin Kovid-19 olmaması gerektiğini dile getiren Akkuş, “Bu dönemde yaşadıkları onların ilerdeki hayatlarını da etkileyebilir. Eğer bir korku kültürü oluşmuşsa çocuklarımızın en sağlıklı bir şekilde atlatabilmeleri için onlara yardımcı olmamız lazım, psikolojik destek gereken çocuklarımıza yine aynı şekilde yardımların sunulması gerekiyor. Okul aile işbirliğinin kesinlikle bırakılmaması lazım. Öğretmenlerimiz canla başla çalıştılar ve her an onlara rehberlik etmeye hazırlar. Bu süreci birlikte ancak atlatabiliriz. Çok iyi değerlendirirsek çocuklarımızı bu süreçten en az etki ile ayrılmalarını sağlayabiliriz. Aileler çocuklarıyla bol bol oyun oynasınlar, evlerinde sosyal paylaşımı artırabilecekleri ortamlar yaşasınlar” ifadelerini kullandı.


Dünyanın en iyi öğretmenlerinden Nurten Akkuş, ailelerin ana gündeminin Kovid-19 olmaması
gerektiiğini dile getirdi.

‘Dezavantajı avantaja dönüştürün’

Pandemi sürecinde yapılması gereken en önemli noktalardan bir tanesinin dezavantajların avantaja dönüştürülebilmek olduğunu dile getiren dünyanın en iyi öğretmenlerinden Nurten Akkuş şunları söyledi:
“Eğer böyle olursa virüs çocuklarımızın aklında çok fazla yer etmeyecektir. Olumsuz bur süreç yaşadık ama bu dönem ile belki ilk defa gün içerisinde ailemizle bu kadar çok süre vakit geçirme imkanımız oldu. Beraber kitap okuma, film izleme, sohbet etme imkanımız oldu. Bunun da kıymetini bilmek lazım. Çocuklarımızın geriye baktıklarında hatırlayacağı şeylerin de bunların olması lazım.”

 

0 Yorum

Yorum Yap