• Samsun
  • Son Güncelleme 05:19
4 yılda 500 anasınıfı öğrencisini müzikle tanıştırdı Görseli
EĞİTİM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Tekkeköy ilçesinde görev yapan okul öncesi öğretmeni Zeynep Çakmak, başlattığı proje ile 4 yılda yaklaşık 500 anasınıfı öğrencisine ukulele çalmayı öğretip müzikle tanıştırdı. Bu süreçte ukulele çalıp türküler söyleyen öğrenciler 2 de konser verdi. Çakmak ise mesleki gayreti ile takdir topladı.

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan 19 Mayıs Anaokulu’nda 6 yıldır görev yapan okul öncesi öğretmeni Zeynep Çakmak, yaptığı çalışmalar, öğrencileri olan iletişimi ve mesleki gayretiyle takdir topluyor. 15 yıllık öğretmen olan Çakmak, 4 yıl önce ‘Ukulelam elimde, türküm dilimde’ projesini başlattı. 5 yaşındaki anaokulu öğrencilerine enstrümanla müzik yapmayı öğreten Çakmak’ın projesi kısa sürede ilgi gördü. Çakmak, proje kapsamında 4 yılda yaklaşık 500 öğrenciye ukulele enstrümanı çalmayı öğretti. Anaokulu öğrencilerinden oluşan koro ukulele çalıp, türküler söyleyerek iki konser verdi.

4 enstrüman çalıyor
Müzikle hobi olarak ilgilenmeye başladığın aldığı eğitimlerle keman, bağlama, gitar ve ukulele çaldığını söyleyen Çakmak, “Öğrencilerime müfredat kapsamında eğitim çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Ancak ben özellikle müzikle ilgili özel bir çalışma yapmak istedim. Öğrencilerime ukulele çalmayı öğrettim. Birlikte türküler söylemeye başladık.



Sonra bir koro kurdum ve proje haline getirerek bu çalışmayı devam ettirdim. Hem öğrencilerim çok sevdi, hem de velilerde çok mutlu oldu. 5 yaş grubundaki öğrencilerimle müzik yapmaktan çok mutlu oluyorum. Onların bir müzik aletinin sorumluluğunu almaları, kendilerine olan güven, disiplinler arası çalışmayı öğrenme, özgün besteler yapma, yaratıcılık becerileri önemli ölçüde geliştirdi” dedi.

‘Çocuklara özgüven ve motivasyon sağladı’

Bu yıl 35 öğrenciyle projeyi devam ettirdiğini dile getiren Çakmak, 2021-2022 eğitim öğretim dönemini düzenledikleri konser ile tamamladıklarını söyleyerek “Enstrümanın temel akorların basılışı, notalar ve ritimler öğrencilerin hayal güçleri ve yaratıcılıkları yoluyla oyunlaştırılarak kazandırdım. Öğrencilerin kendilerinin isim verdiği notalardan oluşan akor basılışları yine öğrenciler tarafından hikayeleştirilip somut bir beceri haline getirilerek çalışmalar yaptım.



Bu durum öğrencileri çalışmanın bir parçası haline getirerek öğrencilerde özgüven ve motivasyon sağladı. Yapılan çalışma ile fiziksel aktivite, işbirlikli öğrenme, yaratıcı düşünme, özgün ürünler ortaya çıkarma, iletişim becerisi, gözlem, beceri gibi birçok kazanıma cevap verip el becerisi geliştirdi.
Proje kapsamında müzik eğitimi alan çocukların uzun süreli yoğunlaşma ve dikkat, karışık sembolleri okuma ve algılama, uzun müzik cümlelerini ezberleme ve hafızada tutabilme becerileri kazandı. Aynı zamanda müzik ve enstrüman eğitimi çalışmaları sonucunda sosyal duygusal gelişimine, kültürel birikimine, bakış açısına ve psiko motor gelişimine etkilerini de gözlemliyoruz” dedi.



‘Alanında ilk örnek oldu’


Çakmak sözlerine şöyle devam etti: ”Çalışma süreci içerisinde enstrüman çalarken öğrenci sol eliyle akor basarken sağ eliyle de kompleks yapıdaki ritmi attı. Bütün bunları yaparken aynı zamanda türküyü söyledi. Beynin her iki lobunu da öğrenmenin içine katan çok özel tempo ve frekanslar içeren hızlı öğrenme müzikleri bilgilerin hem kolay öğrenilmesini, hem de bilgilerin kolay bir şekilde kalıcı hafızada tutulmasını sağladı.



Bu p
roje, 4-6 yaş grubunda alanında ilk örnek olması neticesiyle birçok olumlu tepkiler aldı. Projenin sosyal medya bağlantılarında paylaşılan çalışmalar ülke çapında bütün okulların dikkatini çekmiş ve farkındalık oluşturdu. Akademisyenler tarafından okul öncesi eğitim müfredatına alınması gereken ders niteliğinde görüldü. Bu bağlamda ukulele öğrenmek isteyen öğretmen sayısında ciddi artış olduğunu biliyoruz.”

0 Yorum

Yorum Yap