SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 09:38
Zihinsel hastalıkların sebepleri ortaya çıkarıldı Görseli
BİLİM VE TEKNOLOJİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Zihinsel ve psikiyatrik pek çok rahatsızlık neden ortaya çıkıyor halen tam olarak anlaşılmış değil. McGill Üniversitesi bu alanda yapmış olduğu son çalışmasında; depresyon, anksiyete, disleksi, bulimi gibi erken başlangıçlı psikiyatrik rahatsızlıkların kaynaklarını sorgulamış.  Araştırmada elde edilen bulgulara göre bu hastalıklar üç etmenin birleşiminden kaynaklanıyor olabilir.

Etkenlerden ilki biyolojik ve beynin dopamin işleyişindeki bireysel değişkenlik. İkinci neden ise sosyal çevre. Özellikle çocukluğun erken dönemlerindeki suiistimallerin ve ihmallerin olduğu önemli bir işaret. Üçüncü ve son neden ise psikolojik ve mizaçla ilgili. Rahatsızlıkların, duyguların kontrol edilemediği eğilimlerde gözlemlendiği ortaya çıkarılmış. Araştırmanın bulguları hem geniş bir alanı kapsayan psikolojik rahatsızlıkların sebebini gün ışığına çıkarmak hem de erken teşhis ve müdahaleler açısından önemli sonuçlar barındırıyor.



Profesör Marco Leyton açıkladı

Aralık ayı içerisinde yayımlanan Neuropsychopharmacology bülteninde çalışmanın kıdemli yazarı ve McGill Üniversitesi Psikiyatri Bölümü profesörü Marco Leyton, “Yakın zamana kadar psikiyatrik bozuklukların, her biri kendi özgün sebepleri bulunan ayrı hastalıkları yansıttığı düşünülüyordu” şeklinde konuştu. Konuşmasının devamında “Mevcut araştırma bu fikri altüst ediyor ve bunun yerine, çoğu erken başlangıçlı bozukluğun büyük oranda, ufak miktarda biyolojik, psikolojik ve sosyal etmenin farklılık gösteren ifadelerini yansıttığını ileri sürüyor.” ifadelerini ekliyor.


Araştırmaya göre belirlenen üç temel unsur, geniş çaplı psikiyatrik bozuklukların tahmin edilmesinde %90 isabet oranı sunabilir!

 

0 Yorum

Yorum Yap