SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 23:06
Avustralya’da 1306 ayaklı kırkayak bulundu Görseli
BİLİM VE TEKNOLOJİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Avustralya’da ilk kez 1306 ayaklı bir kırkayak bulundu. Bugüne kadar bilenen en uzun kırkayak 750 ayaklıydı.

 

Günümüzde tüm dünyaya yayılan kırkayaklar, hayatta kalabilmek için çeşitli stratejiler geliştirmişlerdir.

Bazıları düşmandan korunmak için top gibi kıvrılarak yuvarlanırken, diğerleri, başka hayvanlar tarafından ilaç tedavi veya savunma için kullanılan, oldukça toksik alkaloidler ve diğer sıvıları üretirler. Bununla birlikte kırkayakların bir ortak noktası yok değil: Kırkayaklar genelde birkaç düzine ila birkaç yüz arasında ayağa sahiptir.

Bugüne kadar 750’den fazla ayağı olan kırkayak bulunmamıştı. Bugüne dek en fazla ayak rekoruna sahip olan bu kırkayak türü (Ilacme plenipes) Kaliforniya’da yaşıyor ve genelde 105 ila 171 çift segmente sahip.

 Görseli Görme engelliler için 'Kızılötesi Gözlük' üretildi

Araştırmacıların yeni buldukları Eumillipes persephone türü binden fazla ayağa sahip ilk kırkayak. Çok ince olan hayvan yaklaşık olarak 95 mm uzunluğunda ve 330 çift segmentinde toplamda 1.306 bacak bulunuyor.

Bu kırkayak da segment başına birden fazla bacağa sahip çiftayaklılar alt grubundandır. Yeni kırkayak türü Avustralya’daki bir petrol firmasının sondajındaki altmış metre derinliğindeki bir delikte bulundu. 15 ila 60 metre derinlikte yer olan üç sondaj deliğinde bu türe ait sekiz örnek daha bulundu.

0 Yorum

Yorum Yap