DİĞER

Koronavirüs Destek Hattı’na gelen çağrılar azaldı

GÜNDEM16.06.2021 10:19

Yaprak KOÇER

Samsun’da Covid-19 vaka sayısının düşmesiyle birlikte Koronavirüs Bilgi ve Danışma Hattı’na gelen çağrı sayısı da azaldı. Koronavirüs Bilgi ve Danışma Hattı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Özer Özen, gelen çağrı sayısının günlük bin 700’lerden 250’ye kadar düştüğünü söyledi.


Samsun’da 17 Mart 2020’da faaliyete geçen Koronavirüs Bilgi ve Danışma Hattı 0362 311 25 21, 22 ve 24 numaraları hatlar üzerinden vatandaşlara koronavirüsle ilgili bilgi ve destek vermeye devam ediyor. Samsun’da Covid-19 vaka sayılarının pik yaptığı dönemde günlük bin 700 çağrının geldiği merkeze vaka sayılarının düşmesiyle birlikte artık günlük yaklaşık 250 çağrı geliyor. Son dönemde Covid-19 aşısı ile ilgili yaşanan gelişmelerle birlikte merkeze gelen çağrıların çoğunluğunun Covid-19 aşısı ile ilgili konular olduğu belirtildi.
‘Günlük 1700 çağrıya ulaştık'
Koronavirüs Bilgi ve Danışma Hattı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Özer Özen, merkezin ilk açıldığında 3 hat üzerinden hizmete başladığını ancak daha sonra çağrı sayısının artmasıyla 20 hat kapasitesine kadar yükseldiğini belirterek “İlk önce 9 çalışanla başlamıştık süreçte personel sayımızın yüzün üstüne çıktı, pandemideki yoğunluğa göre kapasitemizi artırıp azaltarak hizmet vermeye devam ettik. Şuanda 38 çalışanımız görev yapıyor, 3 hakemimiz var. Pandemide pik yaşadığımız Kasım-Aralık dönemi ve sonrasındaki Mart ayı dönemlerinde günlük bin 600- bin 700 çağrılara çıktığımız oldu. Vaka sayısındaki artma çağrı sayısındaki artışı beraberinde getirdi. Vatandaşın ihtiyacı artıkça, pozitif vaka sayısı arttıkça, aşının devreye girmesi, kısıtlamalar ve tedbirler arttıkça çağrı sayımız da arttı. Vatandaşımızın bilgi ve destek ihtiyacı artıkça yeni gelişmeler olduğunda bizdeki çağrılarda bununla birlikte artış gösterdi. Şuan günlük 150-200 civarında çağrı alıyoruz. Hem vaka sayımız düştü hem kısmi rahatlamalarla birlikte azalmalar oldu” diye konuştu.


Gelen günlük çağrı sayısı bin 700'lerden 250'ye kadar düştü
‘Son dönemde en çok aşı ile ilgili çağrılar geliyor'
Özen, koronavirüsle ilgili bilgilendirmeler için çağrıların geldiğini ancak aşı ile ilgili yapılan aramalarda bu ara yoğunluk yaşandığını belirterek “Aşı ile ilgili randevu ile ilgili problem yaşayanlar oluyor yada ‘Aşı yaptırayım mı? Hangi aşıyı yaptırayım? Nerelerde aşı yapılıyor? Aşıya güvenelim mi güvenmeyelim mi? Aşının yan etkisi var mı’ şeklinde sorular gelebiliyor. Biz de vatandaşlarımıza aşı ile ilgili bilgi vermeye çalışıyoruz. Yine test yaptırmak isteyenler izolasyon süreleri ile ilgili de çağrılar almaya devam ediyoruz. Beslenmeden, izolasyon süresine, aşıdan evdeki ilaç kullanımına, sosyal mesafeden bulunduğu adresteki durumu yada yakınları ile ilgili bilgi almak isteyenlere bir çok konuda vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
'Değişen süreçte tereddüt eden vatandaşlar bizi arıyor'

Covid- 19 sürecinde birçok değişim ve gelişimler olduğunu ifade eden Özen, “Süreç sürekli değişti ve yenilendi. Biz bu değişimi sürekli takip edebilen bununla birlikte bilgilendirmeyi güncel yapabilen bir yer haline geldik. Vatandaşlarımız duyduğu ancak tereddüde düştüğü konularla ilgili bizden doğru bilgi alıp teyit edebiliyor. Biz çağrı merkezi olarak Türkiye’de bu konuda açılan ilk çağrı merkezlerinden birisiyiz. İnternette arama motorlarında ‘Covid-19 danışma hattı veya bilgi hattı’ diye arama yaptıklarında ilk çıkan numaralardan birisi bizim merkezimizin numarası. Bu nedenle Samsun’un yanı sırada başka illerden de bizi arayan çok oluyor. Günde en az 8-10 çağrı il dışından geliyor. Tabi il dışından arayan vatandaşlarımızı biz kendi illerindeki merkezlere yönlendiriyoruz” diye konuştu.

Diğer