DİĞER

ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Yüz Yüze 3.Kez Görüşecek

DÜNYA23.03.2022 09:12

HABER MERKEZİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de düzenlenecek olağanüstü NATO Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesine katılmak üzere bugün Brüksel’e gidecek. 24 Mart’ta yapılacak zirvede Erdoğan’ın çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşme yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yapılacağını duyurduğu Erdoğan-Biden görüşmesi, iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı ErdoğanBiden göreve başladıktan sonra ilk yüz yüze görüşmesini de 2021’de yine bir NATO zirvesinde gerçekleştirmişti. İki lider 14 Haziran 2021’de Brüksel'de görüşmüştü. Erdoğan, Biden ile ikinci yüz yüze görüşmesini ise İtalya'nın başkenti Roma'da 2021 ekim ayındaki G20 Liderler Zirvesi’nde gerçekleştirmişti. Brüksel’deki zirvede yapılacak görüşme Erdoğan ve Biden arasındaki üçüncü yüz yüze görüşme olarak kayıtlara geçecek.

Erdoğan-Biden görüşmesinde, Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alınacak. Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretleri, her iki tarafla konuşabilmesi nedeniyle çözüm arayışındaki kolaylaştırıcı konumu değerlendirilecek. Ayrıca Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımı ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılması beklentisi dile getirilecek. Bu kapsamda savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılması talebi de gündemde olacak.

Zirvenin gündemi

Biden’ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson gibi bir çok liderin katılacağı zirvede Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin bundan sonra yapılacaklarla ilgili görüş alışverişinde bulunması, ittifakın savunmasını ve caydırıcılığını güçlendirecek adımları ele alması bekleniyor.

Diğer